De teek

Het is weer de tijd van het jaar. Afhankelijk van het weer steken deze beestjes vanaf maart weer de kop op. Honden en katten komen het meest in aanraking met teken in lang gras of in een bosrijke omgeving.

Gevaarlijk

De teek is een van de meest gevreesde parasieten. Niet vanwege de (geringe) huidontsteking, maar met name vanwege de ziekte van Lyme die de teek bij mens en dier kan overbrengen.

Uiterlijk

Wist je dat er een verschil is tussen een vrouwelijke en een mannelijke teek?

De vrouwelijke teek lijkt op een klein spinnetje. Als ze wat bloed opgezogen heeft wordt het lichaam lichtroze en lijkt ze op een wratje.

Wanneer ze vervolgens lang genoeg kan genieten van haar gastheer en volgezogen is met bloed verandert ze in een dikke grijze bol.

Het lijfje van het mannetje daarentegen blijft plat en hard.

Verwijderen

VERDOOF een teek NOOIT voordat je hem verwijdert. Want juist dan wordt de maaginhoud uitgestort in de bijtwond en veroorzaak je juist de infectie!

Een teek verwijder je het beste met een tekentang.180 graden naar rechts draaien en dan eruit trekken. Soms blijft het kopje steken maar dat is niet gevaarlijk omdat een teek nooit opnieuw aangroeit.

De bijtwond kan het beste ontsmet worden met Calendula of een homeopathische wondspray.

Voorkomen

Er zijn veel middelen in omloop.

Het uitwendig gebruik van een etherische olie, bijv. Tea tree olie gemengd met kokosnootolie vermindert het aantal opgedane teken aanzienlijk.

www.praktijk-hettylangen.nl

Plaats een reactie